Duga istorija klompi

Istorija klompi je stara preko 700 godina. Klompe ili drvene cipele su se prvi put pojavile u Holandiji tokom srednjeg veka. Ako ste bili u Holandiji, sigurno ste videli drvene klompe na svakom ćošku jer su one njihov nacionalni simbol.

Kada čujete samu reč drvene klompe već pomislite na bol, ali one se u nekim ruralnim sredinama i dalje koriste. To nikako nije slučajno, sačekajte da čujete razlog zašto su one stvorene...

Kada su se prvi put pojavile klompe?

U 13. Veku u Holandiji su dizajnirane prve drvene klompe kako bi služite kao zaštita fabričkim radnicima, zanatlijama, ribarima i farmerima.

Zanimljivo je da čak prve klompe i nisu napravljene skroz od drveta, naime napravljene su od drvenog đona koji je imao kožni remen preko vrha ali problem je bio zaštita. Nedugo zatim napravljene su potpuno drvene klompe kojima oštri i tvrdi predmeti nisu mogli ništa i to je bilo izuzetno korisno svim radnicima.

Nećete verovati ali Evropska unija ih je čak proglasila zvaničnom zaštitnom cipelom.

Danas su klompe potpuno drugačijeg i izgleda i namene, kao što možete videti i na našoj online prodavnici sa preko 100 različitih vrsta.

Drvene klompe u 21. veku

Iako su nastale i bile popularne pre svega u Holandiji, takve klompe danas ni Holanđani ne žele da nose, naravno razlog je udobnost i izgled.

Ipak oni koji ih i danas nose, iako su u jako malom broju, to su obično Holandski farmeri i ljudi koji rade u bašti. Oni čak tvrde da su klompe savršene zato što ih štite, a pored toga zimi su tople, a leti hladne. Drvo lako upija znoj i omogućava njihovom stopalu da diše.

Ko zna možda one i nisu tako loše kao što mislimo?

Kako se prave drvene klompe?

Nekada je to bio daleko duži proces nego što je danas kada i ove tradicionalne klompe prave mašine. Nekada se to radilo ručno i obrađivao se komad drveta a njihovo sušenje nakon obrade trajalo je oko mesec dana i tek nakon toga bi mogao da se oslika dizajn koji su želeli.

Najpoznatiji proizvođači drvenih klompi koji i danas danas proizvode ovu „čudnu“ obuću su:

Zaanse Schans  - kod kojih možete uživo gledati kako se izrađuju ove klompe u njihovoj radionici i kupiti ih direktno od njih.

Tu je i Simonehoeve - firma koja se već tradicionalno bavi proizvodnjom klompi i sira. Oni idu i korak dalje zato što vam nude da prošetate kroz njihovu fabriku i da besplatno degustrirate njihova vina, sir i holandski kesa. Divno, zar ne?

To je bio istorijat drvenih klompi, odnosno klompena kako ih Holanđani zovu, a mi ćemo se u narednih člancima baviti ipak današnjim klompama i papučama i predstaviti vam zašto ih mnogi nose i koje su prednosti nošenja ove obuće.

Komentari

Similar articles